Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Špekáčky, Babiš a roušky

Má jedenáctiletá vnučka mi hlásila: Přivezli jsme špekáčky na opékání, ale nekoupili jsme je od Kosteleckých uzenin, protože patří Babišovi. Nad jejím "dětským názorem" jsem se musel zamyslet... 

Přijela za mnou na chalupu dcera se třemi vnoučaty. Ta nejstarší, jedenáctiletá Nelinka, mi hlásila: Přivezli jsme špekáčky na opékání, ale nekoupili jsme je od Kosteleckých uzenin, protože ty patří Babišovi. Shodl jsem se s dcerou na tom, že je nám jedno, komu Kostelecké uzeniny patří a kdo špekáčky dělá; rozhodující pro nás je, jestli jsou dobré.

Pak jsem se nad tím dětským názorem trochu zamyslel. Samozřejmě, že není dětský, děti to slyší doma a pak to papouškují. Uvědomil jsem si, že to není věc politického názoru, je to výraz nenávisti. A trochu mě to udivilo. Nelinka vyrůstá v křesťanské rodině a projevem křesťanství by měla být láska a ne nenávist.

Podle mě nenávist nemůže být program, a tam, kde se jím v historii stala, došlo k těžkým tragédiím – viz bolševická revoluce a její vláda a viz nacismus. A vzpomněl jsem si na svou nedávnou diskusi na facebooku se svou mladší dcerou. Pokusím se ji reprodukovat a maličko upravit.

Zareagoval jsem na text Pavla Šafra, který má dcera sdílela 28. dubna. Týká se nošení či nenošení roušek. Dnes už je situace jiná, volnější, a ta diskuse se může zdát trochu pasé, ale mě jde o přístup, názory a interpretaci.

Nuže, zde je ta diskuse:

Pavel Šafr (sdíleno na facebooku mé dcery): Je potřeba zahájit chození bez roušek. Roušky jsou potupným výrazem loajality vůči vládě estébáka a zločince. Svobodný člověk nosí roušku v obchodech, tramvaji a v nemocnici. Nikdy ji nemá v lese, na návsi a v parku. Vládní nařízení je třeba masově bojkotovat.

(Poznámka: Pavel Šafr zřejmě ví perfektně, jak se chová svobodný člověk.)

LD Jasně, roušky je třeba zahodit, neměly se nikdy nosit. Proč poslouchat, koho nenávidím. Je třeba promořit veškeré obyvatelstvo, ať to vychcípe, stejně je na světě zbytečně moc lidí. Svobodný člověk se zařídí po svým. Tím se zároveň vyřeší důchodová reforma. Škoda, že Pavel Šafr není premiér, on by to všechno vyřešil.

LD Tam, kde nepotkávám lidi, samozřejmě nemá smysl nosit roušku, ale nevím, proč bych o tom měl psát. Zpočátku měl i řidič sám v autě mít roušku, pak i dva v autě spolu; taky hovadina.

Olga Forsythia (OF), má mladší dcera: To, že ty nevíš, proč bys o tom měl psát, nemusí přece znamenat, že o tom nemůžou psát ostatní.

LD Jistě, můžou psát, co chtějí, máme svobodu. Jenom mě dojmulo, že roušky jsou potupným výrazem loajality vůči vládě estébáka a zločince. Ten text je potupným výrazem debility vydávané za svobodu.

OF Výrazem debility je nechat se vystrašit a stát se poslušnou ovcí. Vyděšeným lidem se vládne dobře. Ve středověku byl dostatečným strašákem ďábel, toho se lidé už dnes nebojí, tak se musí na ně s něčím jiným. Migranti už dneska nejsou tak populární, protože pandemie je mnohem lepší strašák. Mocní dokážou bohužel zneužít čehokoli, aby mohli lidi ovládat. Že ti ten estébák a zločinec v čele naší země nevadí, to je druhá věc.

LD Njn, dneska se zřejmě straší rouškou, z ní jsou lidi celí vyděšení a nechávají se ovládat. Jestli chci někoho označit za estébáka a zločince, tak mu to musím prokázat, což se dosud evidentně nestalo. Jinak je zločin někoho tak označovat. Já to nechápu, tolik i inteligentních lidí skáče na špek opozici. Jí nejde o demokracii a svobodu, jak se navenek tváří, jde jí o získání moci a využívá k tomu závist, xenofobii a nostalgickou touhu dělat revoluci, cinkat klíči jako za sametové revoluce. Což to nechápou? Proč revoluci? Já vidím demokracii ve volbách, ne v osočování. Á propos, znám lidi, kteří byli v seznamech STB označeni za spolupracovníky, a vím bezpečně, že nespolupracovali.

OF Tati, já tě trošku nepoznávám. Těch důkazů je víc než dost, a jestli to nevidíš, tak to pravděpodobně vidět prostě nechceš. To se pak nedá o něčem diskutovat.

LD Důkazy se podávají u soudu a na základě rozsudku je člověk odsouzen. Pokud ne, tak u nás platí presumpce neviny. Všechno ostatní je propaganda. Víc k tomu nemám, co říct.

OF Pokud ty soudy jsou skutečně nezávislé, což už se začínám bát, že u nás nejsou. Na Slovensku ohledně toho, že byl Bureš agentem StB, má soud jasno. U nás se to bude protahovat a bojkotovat, vyměňovat lidi na klíčových postech, aby k žádnému odsouzení nikdy nemohlo dojít. Konec demokracie, konec justice. Jen doufám, že ještě nejsme ve fázi, kdy už to bude nevratné. Mimochodem, z vysokých postů odešli jiní jen pro pouhé podezření z nějaké nekalosti. Tady už nejde jen o podezření, důkazy jsou. Babišovy podvody potvrdily i evropské instituce. Přečti si, co o něm píšou zahraniční média. Pokud čteš jenom ty slinty z jím vlastněných médií, tak chápu...

LD Nečtu slinty ani pro ani proti, politika mě moc nebaví a intriky už vůbec ne. Že nás nějaký darebák ovládá pomocí roušek, jsem netušil. Ale spíš to tvrdí paranoici. A že by byli odvoláváni soudci (kteří jedině mohou někoho odsoudit), aby k žádnému odsouzení nikdy nemohlo dojít, to jsem nečetl, ani neslyšel.

Znamená to tedy, že všude ve světě, kde vlády zavedly tvrdé restrikce, nošení roušek apod., a kde je díky tomu podstatně nižší úmrtnost na covid 19, je nesvoboda a vládnou tam zločinci? Není to na hlavu? Takže proti Babišovi jsme si našli i coronavirus a roušky? To je tedy vynalézavost - ale spíš zaslepenost a demagogie. A co ministři Vojtěch, Hamáček, pan Prymula a další, to jsou taky zločinci a estébáci?

Pan Šafr a jeho sympatizanti si vskutku nevidí na špičku nosu.

 

Autor: Lubor Dufek | pondělí 8.6.2020 16:00 | karma článku: 33,62 | přečteno: 1556x
  • Další články autora

Lubor Dufek

Dr. Hnízdil - kritik nebo vlk?

Známý MUDr. Hnízdil rozšiřuje svou působnost i na politiku. M. Kadeřábková zveřejnila 2. 2. 2020 na Seznamu článek s názvem Psychopat ve vládě funguje jako vlk. Rozdělí stádo a pak ho zničí. Mám k článku připomínky.

20.2.2020 v 16:40 | Karma: 33,47 | Přečteno: 2076x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

24. srpen 1968 - útok na "sídlo kontrarevoluce"

24.srpna 1968 jsem přespal doma na Vinohtadské 17 proti obsazenému Čs. rozhlasu. Právě tehdy zahájili sovětští okupanti útok proti protějším domům. Vyprávění je součástí mé knihy Andělíčci strážníčci s.r.o. Má vyjít v září 2018.

24.8.2018 v 15:00 | Karma: 17,18 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Alkohol - metla nebo lék?

V poslední době jsem se musel zamyslet nad motivy, prospěšností i negativními důsledky pití alkoholu. Pak mi nahrála předvelikonoční tradice.

19.3.2017 v 14:35 | Karma: 16,98 | Přečteno: 679x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Měl jsem pár kamarádů v Moskvě

Na pracovní cestě do Moskvy jsem se seznámil s třemi ruskýmí chlapci. To přátelství bylo poněkud kuriozní.

9.3.2017 v 16:00 | Karma: 24,87 | Přečteno: 1129x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Randění dříve a dnes

Občas se mi připomenou idylické doby let padesátých, šedesátých, kdy se dalo randit bez problémů i v Praze. Bydlel jsem sice v té době na venkově za Prahou, ale randit jsem začal v Praze, neboť odtud byly mé první známosti.

25.1.2017 v 15:40 | Karma: 19,93 | Přečteno: 975x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1140x
V současné době učím cizince česky. Píšu eseje, fejetony a povídky, z nich část byla uveřejněna v internetových časopisech a v rozhlase; některé z nich v autorském čtení. Připravuje se k vydání kniha mých textů.

Seznam rubrik