Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velká paštiková soutěž

Nedávno jsem oslavil své půlkulaté narozeniny. Má starší dcera Daniela přišla s nápadem, při jehož realizaci jsem se pěkně zapotil. Ona ale víc. Vymyslela k mým narozkám Velkou paštikovou soutěž. Ta spočívala v tom, že

my dva budeme soutěžit ve výrobě paštik. Soutěž, včetně mých narozenin, se bude konat u ní. Po delší diskusi jsme se dohodli, že vyrobíme každý tři paštiky zhruba po jednom až půldruhém kilogramu váhy. Jedna bude povinná a dvě volitelné. Povinná bude vepřová, volitelné budou dle vlastní volby.

Dáda (říkáme jí tak od doby, kdy její mladší sestra Olinka byla malá), navrhla, že se té soutěže zúčastní kromě rodiny i další pozvaní hosté, přátelé její a moji. Hosté budou zároveň hodnotiteli. Každý z nich přinese láhev vína a přidělí ji podle svého názoru nejlepší paštice. Vše jsme prodebatovali a bez utajování jsme spolu prodiskutovali tipy na další paštiky: drůbeží a zvěřinové.

Dáda velmi ráda a s velkou chutí vaří. Nedávno zhubla o mnoho kilogramů a nemůže tím pádem moc jíst. Podle mého názoru si to kompenzuje vařením.

Ještě musím zmínit, že já už dost dlouho vyrábím paštiky, a taky tlačenky; dříve jsem vyráběl i jitrnice. S domácí řeznickou výrobou jsem začal ještě za hlubokého socialismu, což právě byl ten důvod. V té době totiž řeznické výrobky za moc nestály, nebyly většinou chutné, byly odbyté jako ostatně většina tehdejšího zboží. Nebyla konkurence, nebyla touha po zisku, kterého by se dalo dosáhnout kvalitou. Zisku se dosahovalo jinak - podpultovým prodejem, protekcí, partajními funkcemi, různými podvody, drobnými i velkými krádežemi. Podle toho, kdo měl k čemu přístup. Všeobecně platilo heslo:kdo nekrade, okrádá rodinu.

Perlička:jednou jsem vyráběl doma v kuchyni jitrnice podle receptu na zabíjačku. Byla v něm samozřejmě velká množství jak masa, tak soli a koření. Dcera mé ženy Jana se dala do smíchu, když mě viděla u jitrnic s logaritmickým pravítkem – přepočítával jsem množství ingrediencí na své množství masa. Pracoval jsem tehdy v konstrukci a logaritmické pravítko byl můj pracovní nástroj. Dnešní kalkulačky neexistovaly. Používal jsem i logaritmické tabulky a tabulky goniometrických funkcí, ale na jitrnice by byly příliš přesné nebo nevhodné.

Nyní, v raném kapitalismu, pokračuju v domácí řeznické výrobě z jiného důvodu. Zkuste si koupit například balenou paštiku a přečtěte si, co všechno obsahuje. Kolik éček, barviv, přírodně identických aromat, všelijakých protispékacích, protihrudkovacích a ochucujících látek, kolik sajrajtů včetně konzervantů. Krájené paštiky a jiné zboží na tom nejsou líp, jen se to na nich nedočtete. Mám za to, že mnohé alergie a možná i nemoci jsou způsobené průmyslovou výrobou potravin. Takže bohužel,, ani v kapitalismu, natožpak v jeho raném stadiu jako u nás, neplatí obecně, že se zisku dosahuje hlavně kvalitou.

Tlačenku jsem se naučil dělat podle chuti té, která se dělala při zabijačkách v rodině mé bývalé ženy na moravském venkově. Podle mé bývalky byla ta moje velmi dobrá a blížila se mému moravskému vzoru. A má bývalá žena byla z domácích zabíjaček pěkně zmlsaná, zdaleka všechno nejedla. Dnes tedy vyrábím už jen tlačenku a paštiky Jitrnice se mi zdají být kvůli shánění a používání střívek komplikované. Ale třeba se k nim někdy vrátím.

Paštiky obvykle steriluju ve sklenicích a občas jimi podarovávám rodinu a přátele. Ale tentokrát Dáda nakoupila v IKEI šest forem – srnčích hřbetů; tři pro sebe a tři pro mne. Takže jsme zapékali. Nezištně mi doporučila serverPinterest, kde je nepřeberné množství receptů. Rovněž nezištně mi poradila, že do každé paštiky patří aspoň jeden stroužek česneku, což jsem zkusil u dvou – u drůbeží ne. Řekli jsme si, že na paštiky by se hodil i aspik. Takže soutěž, ale i spolupráce. Já jsem před pár lety Dádě dal svůj recept na paštiku. Dělám ji trochu odlišně od těch, které člověk může najít v kuchařkách nebo na netu. Vyrábím jen pečenou paštiku. Koření si kombinuju sám a jako základ většinou používám Staročeské koření, které se těžko shání a nemívá standardní složení, doplňuju ho podle druhu paštiky bílým pepřem, skořicí, hřebíčkem, muškátovým květem nebo oříškem, vínem a koňakem. S alkoholem se musí opatrně, stejně jako s kořením. Dáda nakupuje koření U Salvátora, prodavač jí připravuje speciální směsi.

Má dcera dělá s oblibou hrubozrnné paštiky. Já většinou též, ale tentokrát jsem maso (a u vepřové paštiky i játra) rozmixoval najemno a do vepřové vložil nasekané blanšírované mandle (sám si je blanšíruju), aby bylo do čeho kousnout. Do drůbeží a do zvěřinové jsem dal mandle a brusinky. Na drůbeží paštiku jsem koupil kachní čtvrtky, na zvěřinovou daňčí maso. Do obou posledně jmenovaných jsem podusil kachní játra na množství cibule a vložil do najemno rozmixovaného masa větší kusy jater.

Aspik jsem vyrobil z želatiny, která se v drogerii prodává v prášku. Do želatiny jsem místo jen vody použil vývar z masa a lák z ostré zeleniny ve skle a nakladl do ní vařená vejce na plátky, hrášek, krájené kapie apod. Trochu jsem měl problém s překlopením aspiku na paštiky, ale vyřešil jsem ho tak, že do forem, v nichž jsem dělal paštiku, jsem posléze dal alobal a pomocí něho přenesl a překlopil aspik na paštiky. Alobalem jsem vyložil formy i před zapečením paštik, líp se vyklápějí. Zapékají se tak, že se formy vloží do většího pekáče, zalijí do dvou třetin vodou a pečou se ve vodní lázni.

Oba jsme to vše vyráběli dva dny předem, aby výrobky byly čerstvé, a byla to pěkná makačka. Povedly se nám oběma. Dáda udělala aspik s houbičkami, byl moc dobrý. Jako volitelnou udělala kachní paštiku a jelení. Ozdobila je ovocem. Dost mě překvapilo, že Olinka, má mladší dcera, okamžitě poznala autory všech paštik; stejně jako mnozí další hosté. Asi nás dobře znají. O to složitější měli hodnocení.

Zeť mé ženy Ondra dělal krutého skrutátora. Shromažďoval a zapisoval přidělené ceny (láhve vína) a dohlížel na regulérnost akce. Všichni chodili s talířky, ukrajovali si kousky a ochutnávali. Jedli nejen paštiku, ale i všelijaké dobroty, které navíc připravila Dáda, moje choť a já, a možná i někdo další. Já jsem též ochutnával, nejedl jsem za celý večer nic jiného než paštiku. Říkal jsem si, že je velmi těžké vybrat tu nejlepší.

Akce nespočívala jen v lukulských hodech, tedy v materialistické podobě oslavy. Měla i uměleckou stránku. Říkávám, že oslavovat jídlem je barbarský pozůstatek z dob, kdy o jídlo byla nouze, že by slavit by se mělo třeba recitací básní.

Dáda pozvala své přátele. Svou kamarádku Vladanu s dvěma holčičkami, Béďu, s kterou kamarádí už od školky a tři své spoluzpěváky, s nimiž zpívá v kvartetu renesanční písně. Její kolega zpěvák Kuba zpíval a hrál na loutnu, Dáda, Gam a Kristýna pěli. Zazpívali mně k narozkám několik písní o lásce a erotice. Nejdříve česky interpretovali obsah a pak zpívali v původních jazycích. Moc pěkné to bylo.

Vnučka mé ženy Sára přivedla a přivezla s manželem své děti, pětiletou blonďatou princeznu Elišku a batole Adámka. Ten se dobatolil před zpěváky a napjatě je celou dobu, vztyčen na kolenou, poslouchal a pozoroval.

Pak přišlo vyhlašování cen a přidělování lahví vína. Získal jsem docela slušnou zásobu vín. Zlato jsem vyhrál já za daňčí paštiku, stříbro Dáda za jelení a bronz opět já za vepřovou. Takže největší úspěch měly obě zvěřinové; možná pro svoupikantérii. Paštika se zdaleka všechna nesnědla, ani další pochutiny. Dáda zabalila všem účastníkům bohatou výslužku. Měla s organizací, přípravou akce a s obsluhováním mnoho práce a výdajů. Budiž za to vše chvalořečena.

Text je součástí mé připravované knihy esejů, fejetonů a povídek.

 

 

 

 

 

 

Autor: Lubor Dufek | sobota 19.11.2016 10:00 | karma článku: 14,58 | přečteno: 368x
  • Další články autora

Lubor Dufek

Špekáčky, Babiš a roušky

Má jedenáctiletá vnučka mi hlásila: Přivezli jsme špekáčky na opékání, ale nekoupili jsme je od Kosteleckých uzenin, protože patří Babišovi. Nad jejím "dětským názorem" jsem se musel zamyslet...

8.6.2020 v 16:00 | Karma: 33,62 | Přečteno: 1556x | Diskuse| Politika

Lubor Dufek

Dr. Hnízdil - kritik nebo vlk?

Známý MUDr. Hnízdil rozšiřuje svou působnost i na politiku. M. Kadeřábková zveřejnila 2. 2. 2020 na Seznamu článek s názvem Psychopat ve vládě funguje jako vlk. Rozdělí stádo a pak ho zničí. Mám k článku připomínky.

20.2.2020 v 16:40 | Karma: 33,47 | Přečteno: 2076x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

24. srpen 1968 - útok na "sídlo kontrarevoluce"

24.srpna 1968 jsem přespal doma na Vinohtadské 17 proti obsazenému Čs. rozhlasu. Právě tehdy zahájili sovětští okupanti útok proti protějším domům. Vyprávění je součástí mé knihy Andělíčci strážníčci s.r.o. Má vyjít v září 2018.

24.8.2018 v 15:00 | Karma: 17,18 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Alkohol - metla nebo lék?

V poslední době jsem se musel zamyslet nad motivy, prospěšností i negativními důsledky pití alkoholu. Pak mi nahrála předvelikonoční tradice.

19.3.2017 v 14:35 | Karma: 16,98 | Přečteno: 679x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Měl jsem pár kamarádů v Moskvě

Na pracovní cestě do Moskvy jsem se seznámil s třemi ruskýmí chlapci. To přátelství bylo poněkud kuriozní.

9.3.2017 v 16:00 | Karma: 24,87 | Přečteno: 1129x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Randění dříve a dnes

Občas se mi připomenou idylické doby let padesátých, šedesátých, kdy se dalo randit bez problémů i v Praze. Bydlel jsem sice v té době na venkově za Prahou, ale randit jsem začal v Praze, neboť odtud byly mé první známosti.

25.1.2017 v 15:40 | Karma: 19,93 | Přečteno: 975x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Dobrodružství na zimní rekreaci

Mám dva trochu podobné příběhy ze zimní rekreace. Začínají podobně, ale po chvíli se už od sebe dost liší.

15.1.2017 v 15:35 | Karma: 13,57 | Přečteno: 600x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Můj kamarád s královskou krví

Měl jsem před léty jednoho exotického kamaráda. Podělím se s vámi o pár příhod, které jsem s ním zažil.

8.1.2017 v 15:00 | Karma: 17,02 | Přečteno: 725x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Ateistické Vánoce?

Jak se srovnává naše slavení Vánoc a zachovávaná tradice Ježíška s vyhlášeným ateismem v České republice?

18.12.2016 v 13:30 | Karma: 14,71 | Přečteno: 642x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Jak jsme vymetali metro a přejmenovávali stanice

Málokdo ví, že názvy mnoha stanic pražského metra byly - a dosud jsou - utvořeny podle moskevského vzoru. A tak jsme, za hlubokého socialismu, spolu s mou tehdy malou dcerou stanice přejmenovávali.

18.12.2016 v 11:35 | Karma: 15,91 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Můj kolega pesimista

Říká se - nevybírej si za kamaráda pesimistu, stáhne tě k sobě dolů. Jenže kolegu v práci si nevyberete.

16.12.2016 v 15:30 | Karma: 11,58 | Přečteno: 305x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Ministr pekařem

Bývalí komunističtí mocipáni si za reálného socialismu nahrabali a mnozí se po listopadové revoluci pustili do podnikání. Někomu se daří, někomu ne.

10.12.2016 v 10:10 | Karma: 15,20 | Přečteno: 418x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Naše vnučky nevěděly nic o škole za totality

Jel jsem autem se ženou a s našimi dvěma vnučkami, Sofií a Julií na chalupu. Holčičkám bylo tehdy deset a jedenáct let, bylo to v roce 1994. Nevím už, proč mě to napadlo - zeptal jsem se jich: A holky, víte, kdo to byl Lenin?

4.12.2016 v 15:50 | Karma: 19,50 | Přečteno: 892x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Eva a její otec

Ve čtrnácti letech jsem se seznámil s Evou a v osmnácti s jejím otcem. Oba byli velmi zajímaví lidé. Článek obsahuje i jednu kuriózní čínskou píseň.

3.12.2016 v 13:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 498x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Favorit, baterie, fasáda a lumpové

Asi tušíte, co mají společného předměty v názvu. Právě ty lumpy. Někteří přelstili mě a jednoho jsem přelstil já.

2.12.2016 v 16:30 | Karma: 10,15 | Přečteno: 260x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Jak na matematiku – inspirující story

Chodí se ke mně doučovat matematice a fyzice můj vnuk. Na jaře mu bude patnáct, chodí do deváté třídy. Rád by šel na střední školu, ale vysvědčení v osmičce měl bídné, několik čtyřek.

13.11.2016 v 13:30 | Karma: 22,69 | Přečteno: 861x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Roztržitost, skleróza, demence, Alzheimer?

Občas mě potká malér nebo aspoň nepříjemnosti způsobené zapomětlivostí, co chvíli něco hledám. Je to roztržitost,nepořádnost, lenost, skleróza, ztráta paměti, počínající demence, Alzheimer? Pokouším se na to přijít-

2.11.2016 v 16:30 | Karma: 13,38 | Přečteno: 709x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Ženský orgasmus je údajně evoluční přežitek.

Ženský orgasmus je pro vědu záhadou. Nejen že je u žen tak nevyzpytatelný, ale pro jeho existenci ani neexistuje biologický důvod, praví se v článku Alexandra Petrželky v Právu. Člověk občas nestačí žasnout nad výzkumy vědců.

31.10.2016 v 15:35 | Karma: 18,32 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Cizinci a čeština

Cizince učím češtině už 11 let. Anglicky, německy a částečně rusky. Je to docela pěkná práce. Největší radost mám, když přijede student, který neumí ani slovo česky a za měsíc odjíždí a mluví s námi jen česky..

29.10.2016 v 16:50 | Karma: 18,77 | Přečteno: 1152x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Letní povídka: Match point – hra osudu

"Match point – hra osudu“ se jmenuje pěkný film Woodyho Allana, který vybočuje z řady jeho intelektuálských filmů s praštěným hlavním hrdinou Woodym Allanem. Příběh má překvapivý konec, chvíli jsme se ženou o filmu diskutovali.

14.8.2015 v 15:08 | Karma: 10,77 | Přečteno: 189x | Diskuse| Letní povídka
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1140x
V současné době učím cizince česky. Píšu eseje, fejetony a povídky, z nich část byla uveřejněna v internetových časopisech a v rozhlase; některé z nich v autorském čtení. Připravuje se k vydání kniha mých textů.

Seznam rubrik