Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ženský orgasmus je údajně evoluční přežitek.

Ženský orgasmus je pro vědu záhadou. Nejen že je u žen tak nevyzpytatelný, ale pro jeho existenci ani neexistuje biologický důvod, praví se v článku Alexandra Petrželky v Právu. Člověk občas nestačí žasnout nad výzkumy vědců.

Ženský orgasmus je údajně evoluční přežitek.

O výzkumech vědců v této oblasti referuje článek Alexandra Petrželky v Právu z  https://www.novinky.cz/zena/vztahy-a-sex/415007-zensky-orgasmus-je-evolucni-prezitek.html   .

Následující odstavce psané kurzivou jsou citace myšlenek článku, na který reaguji, ostatní text je reakcí na článek.

Ženský orgasmus je pro vědu záhadou. Nejen že je u žen tak nevyzpytatelný, ale pro jeho existenci ani neexistuje biologický důvod.

Podle právě vydané knihy amerického sexuologa Henryho Greelyho ze Stanfordovy univerzity během dvou až čtyř desetiletí dokonce většina početí ve vyspělých zemích nebude mít počátek v „normálním“ pohlavním styku, ale v asistované reprodukci a sex se stane jen kratochvílí.

Kdyby to dopadlo podle této černé vize, bylo by to velmi smutné. Pozitivní efekt by byl v tom, že by přestalo hrozit přelidnění planety Země. Negativní dopad by ovšem mělo to, že počet obyvatel v nevyspělých zemích by rostl a ve vyspělých by klesal. Ono se to vlastně děje už teď i za současného stavu reprodukce, jen by došlo k osudné akceleraci. Pak - připusťme - by skutečně význam ženského orgasmu klesal. Museli bychom ovšem kvantifikovat, v jak velké části takzvaně nevyspělého světa se k ženskému orgasmu nepřihlíží. A museli bychom kvalifikovaně odhadnout, budou-li či nebudou, a kdy, odstraněny příčiny stoupajícího podílu asistované reprodukce. To nemusí být trvalý trend. Stejně jako došlo k obratu ve znečišťování životního prostředí, může dojít ke změně ve škodlivosti průmyslově vyráběných potravin apod. Obojí (mimo jiné) patrně souvisí se vzrůstající asistovanou reprodukcí. Ovšem je nutno poznamenat, že futurologické teorie a vize jsou velmi netrvanlivým zbožím. Vzpomeňme např. na Malthusovu teorii exponenciálního růstu populace s nevyhnutelným katastrofickým koncem, který se neuskutečnil.

Žena orgasmus z reprodukčního pohledu nepotřebuje a emoční vazba s partnerem nemusí být závislá na přítomnosti sexuálního vyvrcholení.

K tomu bych si dovolil poznamenat, že emoční vazba s partnerem je naopak velmi závislá na orgasmu ženy – kromě společností, kde je žena sexuální otrokyní. Tam, kde žena vyvrcholení neprožívá, je citová vazba ve dvojici ohrožena a aby se pár nerozpadl, musí ji zastupovat odpovědnost za vývoj dětí, ekonomická vazba, rodinná pouta, tradice, majetek apod. Ještě mi v těch vědeckých teoriích chybí, že ženská obřízka je vlastně důsledkem nepotřebnosti ženského orgasmu.

Existují ovšem vztahy, kde ženský či mužský koitální orgasmus chybí a kde vztah ohrožen není; to ale bývá způsobeno nemocí nebo stářím. V takovém případě byl nejspíš vztah dříve plně funkční a pár spolu zůstává i přes onu absenci z důvodu citové vazby. To ale není předmětem zmíněných výzkumů.

Ženský orgasmus nikdy žádný evoluční význam neměl. Výzkumy vyvrátily dosud přežívající přesvědčení, že orgastické stahy pochvy a dělohy napomáhají nasátí semene, a tedy zvyšují šanci na otěhotnění.

Jestliže nenapomáhají, neznamená to ještě, že ženský orgasmus nemá žádný význam. Jestliže je nějaká teorie chybná, neznamená to, že je chybný předmět, kterým se zabývá. Ženský orgasmus patrně bude mít jiný význam, jak naznačuje - prý spíše nechtěně - antropolog z Pensylvánské univerzity David A. Puts. Ten říká, že ženský orgasmus zvyšuje šanci, aby žena pro oplodnění svého vajíčka získala geneticky nejvýhodnějšího partnera, což znamená výraznou emocionální funkci. Článek ale vzápětí cituje zcela vážně úsměvnou teorii, že ženský orgasmus, chápaný v maskulinní kultuře jako důkaz mužných sexuálních schopností, hraje v partnerských vztazích úlohu jisté formy odměny pro muže a tím slouží k udržení vzájemného vztahu. Ženské vyvrcholení jistě přispívá větší měrou - než jako odměna pro muže - k udržení vzájemného vztahu, a to je z hlediska funkce rodiny, výchovy dětí, a tedy evoluce, důležité. V první řadě pár stmeluje a vztah prohlubuje.

Při mužském orgasmu dojde k vyloučení semene nezbytného pro oplození ženy. Doprovodná rozkoš muže stimuluje k vyloučení více spermií, a tedy představuje pozitivní motivaci k sexu.

Krásný příklad obráceného chápání. Vyloučení většího množství spermií není pozitivní motivací k sexu. Motivací je rozkoš, která není jen doprovodná. Vyloučení více spermií je důsledek. Můžeme to ovšem chápat obousměrně. Jestliže vyloučení většího množství spermií zvyšuje rozkoš, pak může být zpětně i motivem. To ale výzkumy nměří a nezmiňují.

Většina savců nemá pravidelné ovulační cykly, ale samice vajíčko uvolňuje teprve pohlavním stykem. Samice některých druhů primátů stejně jako ženy ale vajíčka uvolňují pravidelně. Může za to pravidelný sex. Je to důsledek změny životního stylu. Druhy, které nežijí v organizovaných skupinách, měly příležitost k reprodukci nepravidelnou – jen tehdy, setkal-li se samec se samicí. Samičky tedy nemohly plýtvat vajíčky a uvolňovaly je pouze tehdy, když se spářily. Tam, kde byl kontakt obou pohlaví neustálý, se tento postup stal z evolučního pohledu zbytečný, protože příležitost tu byla prakticky pořád.

Tady článek hovoří o některých druzích primátů a o ženách, kde je příležitost k pravidelnému sexu. To ale nejsou zdaleka jediné případy savců žijících v organizovaných skupinách, kde je kontakt obou pohlaví neustálý. Co stáda, smečky a jiné skupiny savců? Tam to neplatí?

Zatímco nejcitlivější erotogenní oblast u muže se na sexu účastní nejbezprostředněji, u žen je odpovídající tkáň od pochvy oddělena mnohem „obyčejnější“ oblastí. „Popravdě řečeno, netušíme, proč se tak stalo, ale v evoluci je to jasná a výrazná oddělující linie,“ uvedl k oddálení erotogenního klitorisu od vaginy u sociálních primátů spoluautor článku Günter P. Wagner z Yaleovy univerzity. Domnívá se, že šlo o vyřazení zdroje signálů pro mozek, kterých už při sexu bez reprodukčního cíle nebylo potřeba. A tak ženy potřebu orgasmu ke spuštění mateřských procesů ztratily a matka příroda jim mechanismus vypla. Na jejich potěšení přitom zřejmě zapomněla.

Vědci netuší, proč se tak stalo, ale domnívají se, že orgasmu u žen už nebylo třeba, a tak jim matka příroda mechanismus, tj. orgasmus vypnula. Jenže to není pravda. Při výzkumu z roku 2010, 35 % žen uvedlo, že při posledním pohlavním styku nedosáhly orgasmu. Což ovšem ještě neznamená, že 35 % žen nikdy nedosahuje orgasmu. Příčiny mohou být nejrůznější; z nich asi významná část žen bude ochuzena o vyvrcholení neschopností nebo sobectvím partnerů či tím, že se k sobě nehodí (možná část z této části partnera posléze změnila), u další části z těchto 35 % to může být způsobeno zdravotní či psychickou indispozicí, zničujícím stereotypem. Kdyby se šlo do důsledků, procento by se jistě snížilo. Pokud bychom se dostali pod 20 procent, už by to nebylo tak signifikantní. Jisto ovšem je, že ne všechny ženy a ne vždy dosahují orgasmu; některé ale na druhou stranu mají více orgasmů při jednom spojení. Můžeme konstatovat, že ženy všeobecně méně snadno dosahují orgasmu; některých příčin jsme se dotkli. Ale není to až tak alarmující, protože muži jsou všeobecně sexuálně aktivnější a pro dostatečný reprodukční proces to stačí. Důkazem je dosavadní (dokonce i obávaný) růst lidské populace.

Mám za to, že zde opět nastupuje oblíbená a rozšířená personifikace matky přírody a matky evoluce a záměna příčin a důsledků. Příroda ani evoluce nemá žádný plán, evoluce tu pouze je a umožňuje přežití nejschopnějším a nejvíce přizpůsobeným. Orgasmus tu není proto, že ho některý živočišný druh potřebuje, ale naopak. Jestliže tu orgasmus jako mocný imperativ k sexuálnímu chování je, přináší mimořádnou příležitost pro přežití druhu a pro jeho rozvoj. Orgasmus nepotřebuje žádný důvod, orgasmus tu prostě je a díky němu je sexuální chování tak dominantní, udivující a zázračné. Díky němu je tady evoluce a dominance některých přírodních druhů. A díky němu (mimo jiné) je homo sapiens tak úspěšný ve svém přežití a ovládnutí světa.

A tak mám za to, že existuje jasný - ne biologický důvod pro existenci ženského orgasmu - ale biologický důsledek jeho existence (tj. posílení vztahu v páru a vývoj druhu homo sapiens) i když u mužů je jasnější. Což ovšem neznamená, že ten ženský není potřebný. Jako důležitější bych  viděl zkoumat, jak by ženy snáze mohly orgasmu dosahovat. Takové rady samozřejmě existují, ale nejsou podepřeny tolika vědeckými výzkumy a pracemi jako evidentně nepotřebné teorie o nepotřebnosti ženského orgasmu.

 

 

 

 

Autor: Lubor Dufek | pondělí 31.10.2016 15:35 | karma článku: 18,32 | přečteno: 673x
  • Další články autora

Lubor Dufek

Špekáčky, Babiš a roušky

Má jedenáctiletá vnučka mi hlásila: Přivezli jsme špekáčky na opékání, ale nekoupili jsme je od Kosteleckých uzenin, protože patří Babišovi. Nad jejím "dětským názorem" jsem se musel zamyslet...

8.6.2020 v 16:00 | Karma: 33,62 | Přečteno: 1556x | Diskuse| Politika

Lubor Dufek

Dr. Hnízdil - kritik nebo vlk?

Známý MUDr. Hnízdil rozšiřuje svou působnost i na politiku. M. Kadeřábková zveřejnila 2. 2. 2020 na Seznamu článek s názvem Psychopat ve vládě funguje jako vlk. Rozdělí stádo a pak ho zničí. Mám k článku připomínky.

20.2.2020 v 16:40 | Karma: 33,47 | Přečteno: 2076x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

24. srpen 1968 - útok na "sídlo kontrarevoluce"

24.srpna 1968 jsem přespal doma na Vinohtadské 17 proti obsazenému Čs. rozhlasu. Právě tehdy zahájili sovětští okupanti útok proti protějším domům. Vyprávění je součástí mé knihy Andělíčci strážníčci s.r.o. Má vyjít v září 2018.

24.8.2018 v 15:00 | Karma: 17,18 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Alkohol - metla nebo lék?

V poslední době jsem se musel zamyslet nad motivy, prospěšností i negativními důsledky pití alkoholu. Pak mi nahrála předvelikonoční tradice.

19.3.2017 v 14:35 | Karma: 16,98 | Přečteno: 679x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Měl jsem pár kamarádů v Moskvě

Na pracovní cestě do Moskvy jsem se seznámil s třemi ruskýmí chlapci. To přátelství bylo poněkud kuriozní.

9.3.2017 v 16:00 | Karma: 24,87 | Přečteno: 1129x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Randění dříve a dnes

Občas se mi připomenou idylické doby let padesátých, šedesátých, kdy se dalo randit bez problémů i v Praze. Bydlel jsem sice v té době na venkově za Prahou, ale randit jsem začal v Praze, neboť odtud byly mé první známosti.

25.1.2017 v 15:40 | Karma: 19,93 | Přečteno: 975x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Dobrodružství na zimní rekreaci

Mám dva trochu podobné příběhy ze zimní rekreace. Začínají podobně, ale po chvíli se už od sebe dost liší.

15.1.2017 v 15:35 | Karma: 13,57 | Přečteno: 600x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Můj kamarád s královskou krví

Měl jsem před léty jednoho exotického kamaráda. Podělím se s vámi o pár příhod, které jsem s ním zažil.

8.1.2017 v 15:00 | Karma: 17,02 | Přečteno: 725x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Ateistické Vánoce?

Jak se srovnává naše slavení Vánoc a zachovávaná tradice Ježíška s vyhlášeným ateismem v České republice?

18.12.2016 v 13:30 | Karma: 14,71 | Přečteno: 642x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Jak jsme vymetali metro a přejmenovávali stanice

Málokdo ví, že názvy mnoha stanic pražského metra byly - a dosud jsou - utvořeny podle moskevského vzoru. A tak jsme, za hlubokého socialismu, spolu s mou tehdy malou dcerou stanice přejmenovávali.

18.12.2016 v 11:35 | Karma: 15,91 | Přečteno: 576x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Můj kolega pesimista

Říká se - nevybírej si za kamaráda pesimistu, stáhne tě k sobě dolů. Jenže kolegu v práci si nevyberete.

16.12.2016 v 15:30 | Karma: 11,58 | Přečteno: 305x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Ministr pekařem

Bývalí komunističtí mocipáni si za reálného socialismu nahrabali a mnozí se po listopadové revoluci pustili do podnikání. Někomu se daří, někomu ne.

10.12.2016 v 10:10 | Karma: 15,20 | Přečteno: 418x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Naše vnučky nevěděly nic o škole za totality

Jel jsem autem se ženou a s našimi dvěma vnučkami, Sofií a Julií na chalupu. Holčičkám bylo tehdy deset a jedenáct let, bylo to v roce 1994. Nevím už, proč mě to napadlo - zeptal jsem se jich: A holky, víte, kdo to byl Lenin?

4.12.2016 v 15:50 | Karma: 19,50 | Přečteno: 892x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Eva a její otec

Ve čtrnácti letech jsem se seznámil s Evou a v osmnácti s jejím otcem. Oba byli velmi zajímaví lidé. Článek obsahuje i jednu kuriózní čínskou píseň.

3.12.2016 v 13:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 498x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Favorit, baterie, fasáda a lumpové

Asi tušíte, co mají společného předměty v názvu. Právě ty lumpy. Někteří přelstili mě a jednoho jsem přelstil já.

2.12.2016 v 16:30 | Karma: 10,15 | Přečteno: 260x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Velká paštiková soutěž

Nedávno jsem oslavil své půlkulaté narozeniny. Má starší dcera Daniela přišla s nápadem, při jehož realizaci jsem se pěkně zapotil. Ona ale víc. Vymyslela k mým narozkám Velkou paštikovou soutěž. Ta spočívala v tom, že

19.11.2016 v 10:00 | Karma: 14,58 | Přečteno: 368x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Jak na matematiku – inspirující story

Chodí se ke mně doučovat matematice a fyzice můj vnuk. Na jaře mu bude patnáct, chodí do deváté třídy. Rád by šel na střední školu, ale vysvědčení v osmičce měl bídné, několik čtyřek.

13.11.2016 v 13:30 | Karma: 22,69 | Přečteno: 861x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Roztržitost, skleróza, demence, Alzheimer?

Občas mě potká malér nebo aspoň nepříjemnosti způsobené zapomětlivostí, co chvíli něco hledám. Je to roztržitost,nepořádnost, lenost, skleróza, ztráta paměti, počínající demence, Alzheimer? Pokouším se na to přijít-

2.11.2016 v 16:30 | Karma: 13,38 | Přečteno: 709x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Cizinci a čeština

Cizince učím češtině už 11 let. Anglicky, německy a částečně rusky. Je to docela pěkná práce. Největší radost mám, když přijede student, který neumí ani slovo česky a za měsíc odjíždí a mluví s námi jen česky..

29.10.2016 v 16:50 | Karma: 18,77 | Přečteno: 1152x | Diskuse| Ostatní

Lubor Dufek

Letní povídka: Match point – hra osudu

"Match point – hra osudu“ se jmenuje pěkný film Woodyho Allana, který vybočuje z řady jeho intelektuálských filmů s praštěným hlavním hrdinou Woodym Allanem. Příběh má překvapivý konec, chvíli jsme se ženou o filmu diskutovali.

14.8.2015 v 15:08 | Karma: 10,77 | Přečteno: 189x | Diskuse| Letní povídka
  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1140x
V současné době učím cizince česky. Píšu eseje, fejetony a povídky, z nich část byla uveřejněna v internetových časopisech a v rozhlase; některé z nich v autorském čtení. Připravuje se k vydání kniha mých textů.

Seznam rubrik